14 Ağustos 2009

Qi Hardware

Openmoko'dan ayrılan bir grup geliştirici, Qi HArdware dene firmayı kurdu. Temel prensipleri, tamamen açık donanım sunup(gerekirse eski donanım kullanrak) bu donanım üzerinde çalışan "upstream"(her zaman güncel) bir çekirdek sunmak. Bir çok gömülü Linux geliştiricinin düştüğü tuzak, geliştirdikleri yamaları ve modülleri ana çekirdek ağacına yollamamak. Bir süre sonra ellerindeki çekirdek eskiyor ve uyumuz hale geliyor. Örneğin gp2x çekirdeğini derlemek için gcc 2.9 gibi abuk bir sürüm kullanıp her modülü linux 2.4.25 uyumlu olacak şekilde derlemek gerekiyor.

Çalışanların Openmoko'dayken öğrendileri ve (umarım)tekrar etmeyecekleri hata, çekirdek ve donanımı mükemmel hale getirmeden, özel bir dağıŧım("distro"), ve yeni br arayüz oluşturmaya uğraşmak oldu. Ki buna rağmen cemaat daha iyi bir çok dağıtım çıkardı, fakat donanım ve sürücü sorunları yüzünden kullanıcılar zorluk çekti. Doğrusu, sağlam ve bait bir temel sunup, cemaatin bu temele inşa etmesini beklemektir. Qi'nin planı da bu.

Qi hardware'in ilk ürünü nanonote geliştiricilere yönelik çok sade bir cihaz. Daha sonra daha yetenekli cihazlar çıkarmayı da planlıyorlar. Firmanın harika bir vizyonu var ama ne kadar başarılı olacaklarını zaman gösterecek.

1 yorum:

  1. Daha önce yabancı bir forumda bunu okumuştum. Dün gece bizim Dingoo A320'de Linux çalıştıran şahsın blogunda okuduğuma göre o da bu ekiple çalışacakmış.

    YanıtlaSil